Niceský salát
01.04.2013 18:43
Niceský salát
Salát z okolí Nice na jihu Francie, můj oblíbený, obvykle je podáván jako předkrm, ale já ho raději jím jen tak.
Ingredience:
1 omytý a oloupaný hlávkový salát
200 g malých nových brambor, uvařených, vychladlých a rozkrájených na půlky
200 g očištěných zelených fazolových lusků, blanšírovaných 4 minuty
1 malá oloupaná cibule, nakrájená na tenoučké plátky
3 odjádřená rajčata, nakrájená na dílky
60 g vypeckovaných černých oliv
50 g okapaných konzervovaných ančovičkových plátků, rozkrájených na půlky
200 g okapaného a rozebraného tuňáka v oleji
2 natvrdo vařená oloupaná vejce, nakrájená na čtvrtky
2 lžíce sekané čerstvé petrželky
100 ml panenského olivového oleje (zde bych poprosil ho koupit, ten z hůlky trochu kazí celkovou chuť)
2 lžíce červeného vinného octa (opět raději koupit...)
1/2 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř
Příprava:
Velkou salátovou mísu vyložíme hlávkovým salátem tak, aby se jednotlivé listy lehce překrývaly. Na ně rozložíme brambory, fazolky, cibuli, rajčata, olivy, polovinu ančoviček , tuňáka, vejce a sekanou petrželku. Navrch naklademe druhou polovinu ančoviček.
Olej, ocet, sůl a trochu pepře ušleháme dohromady a touto zálivkou salát přelijeme. Podáváme rovnou z mísy a jako přílohu přikládáme křupavé pečivo.
Množství ingrediencí postačí na 4 porce.
Doba přípravy je zhruba 45 minut.