Polévka cloumovák

01.04.2013 18:42

Polévka cloumovák





Ingredience:
Zaběhneme do Kvokákova a vybereme si pěknou slípku. Doma si holt budeme muset poradit se škubáním peří, ale pokud poprosíme mamku, možná použije odpeřovací kouzlo. Pokud máme domácí zahrádku, máte vyhráno, vytrhneme pár krásných mrkviček, bulvu celeru a nějakou tu petržel. Pozor, nesplést si to zelené s mandragorou, mělo by to nedozírné následky. 

Příprava:
Do velkého kotle dáme dostatečné množství studené vody! Nutná studená, aby byl vývar jaksepatří silný. Vložíme do něj sehnanou oškubanou slípku a nakrájenou zeleninu na kostičky. Kotlík pěkně zahřejeme na bod varu a několik hodin necháme polévku vařit (nejlépe na hranici bodu varu — takzvaně táhmout). Až bude masíčko odpadávat od kostí, máme vyhráno. Maso obereme, nakrájíme na kousky a vložíme zpátky do silného vývaru. Vezmeme česnek. Pár stroužků rozmačkáme do polévky, naložíme do mističky a posypeme čestvou petrželovou natí. Pak už mažeme za marodem, aby si dal pár lžic tohoto živatabudiče.